Gıda atıklarından biyoplastik granül hammaddesi geliştirildi
MEÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. His Bilgen, TÜBİTAK destekli “Petrol Türevi Plastiklere Alternatif Biyoplastiklerin Geliştirilmesi ve Biyoplastik Granül Hammadde Üretimi Projesi” kapsamında bir çalışma başlattı.
Bilgen, TÜBİTAK destekli proje kapsamında Mersin Teknopark’ta Tekno-Girişim Sermayesi ile kurduğu akademisyen şirkette petrol türevi plastikler yerine gıda endüstrisi atıklarından biyoplastik granül hammadde üretti. Proje kapsamında Bilgen, formülü Bilgen tarafından geliştirilen ve ambalajı dahil petrol türevi plastik içermeyen ekolojik oyun hamurunun da üretimini gerçekleştirdi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Bilgen, hem dünyada hem de Türkiye’de çevre dostu ürünlere olan ilginin arttığını belirterek, “Bu tür ürünlerin üretimi ve kullanımı son derece önemli. “Plastik üreticileri, sanayicilere özel geliştirdikleri biyoplastik granül hammaddesi ile birçok ekolojik ürünü üretme imkanına sahip olacak” dedi.
Biyoplastik granül hammadde üretiminde amaçlarının atıkları geri dönüştürmek olduğunu belirten Bilgen, “Petrol türevi plastiklerin doğal kaynaklarımızı kullandığını ve atmosfere ciddi oranda karbon saldığını biliyoruz. Bu karbon emisyonu iklim değişikliğini tetikliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de biyoplastik kullanımına yani biyolojik olarak parçalanabilen, çevre dostu plastiklerin kullanımına geçiş yaşanıyor.
Bu amaçla biyoplastik konusunda da çalışmalar yürüttük” dedi. Petrol türevi plastiklerin doğada uzun süre kaldığını ancak gıda atıklarından elde edilen biyoplastiğin doğal olarak parçalanabilen bir malzeme olduğunun altını çizen Bilgen, “Biyoplastik granül hammaddesinin ürün çeşitliliğini ve mekanik dayanıklılığını artırmak için Ar-Ge çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecekte sanayileşme aşamasına geçmeyi hedefliyoruz” dedi.