DİSK Başkanı Çerkezoğlu: Afetzede çalıştırma zorunluluğu getirilmeli
Nur Kaplan
ANKARA – Merkez üssü Maraş olan ve 11 ilde yıkıma neden olan depremlerde 40 binden fazla insan hayatını kaybetti. Depremin ardından on binlerce insan başka şehirlere göç ederken, bölgede çok sayıda insan çadır kentlerde yaşıyor.
BİNLERCE İŞÇİ İŞSİZLİK TEHDİTİ ALTINDA
Deprem bölgesinde kayıtlı çalışan yaklaşık 2 milyon personel bulunmaktadır. Organize sanayi bölgelerinin yoğun olduğu illerde hizmet şubesinin yanı sıra inşaat, demir-çelik, dokuma ve tarım departmanlarında da faaliyet yürütülmektedir. Depremin ardından binlerce kişi mevcut işlerini ve işyerlerini kaybederek işsizlik tehdidiyle başka illere göç etti.
Devrimci Personel Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), depremin yol açtığı yıkıma karşı çalışma hayatı, iş ve gelir güvencesi, sosyal güvenlik, barınma ve eğitim gibi konularda sosyal politika tedbirlerini açıkladı. Sallantılı bölgede işten çıkarma yasağı, kısa çalışma ödeneği ve kıdem tazminatı gibi birçok konuda acil adımlar atılması tavsiye ediliyor. DİSK Genel Başkanı İş Çerkezoğlu, depremzedelerin hakları ve sosyal politika tedbirlerinden bahsetti.
‘ÇALIŞMA BAKANLIĞI HEMEN DÜZENLEME YAPILMALI’
Deprem bölgesinde hayatın tamamen durma noktasına geldiğini söyleyen Dilek Çerkezoğlu, hükümetin açıkladığı çeşitli takviyelerin yetersiz olduğunu belirterek, “Hayatın yeniden kurulabilmesi ve sürdürülebilmesinin sağlanması gerekiyor. Bunun yolu da sosyal devletten ve sosyal politikadan geçiyor.”
Bölgede halk tabanının kaide olduğunu belirten Çerkezoğlu, şöyle devam etti:
“’İşe dön, dönmezsen iş akdin tazminatsız feshedilir’ bildirimlerini almaya başlayalım. İnsanların evi yok, aileleri parçalanmış, bir işçi nasıl gidip orada çalışmaya başlasın? İnsanların bu şartlarda çalışması mümkün değil. Gidebilenler sola gidemeyenler çadır kentlerde kaldı. Orada bir hayat kurmak çok zor. İnsanların gittikleri yerlerde çalışmaları ve istihdama katılmaları için olanaklar sağlanmalıdır. Bu da sosyal devlet anlayışı ile mümkündür. Başta Çalışma Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar olmak üzere acilen düzenlemeler yapılmalı.”
‘AFETTE ÇALIŞMA ZORUNLUĞU UYGULANMALI’
Deprem nedeniyle işten ayrılmak isteyenlere karşılıksız kıdem tazminatı ödenmesi gerektiğini ifade eden Çerkezoğlu, depremzedelere ve kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenlere önkoşulsuz işsizlik maaşı ödenmesi gerektiğini bildirdi. meslekte engelli sayılmalı ve emekli maaşı verilmelidir. Çerkezoğlu şunları söyledi:
“Büyük bir iç göç yaşandı. Afetzedeler için yeni istihdam alanları oluşturulmalıdır. Patronların afet mağdurlarını çalıştırmaları zorunlu hale getirilmeli. Depremden özellikle kadınlar ve çocuklar etkilendi. Bu süreçte kadınlar daha çok işsiz kalacak, işlerini ve gelirlerini kaybedecekler. İstihdam olanaklarının, özellikle kadınlar için yeniden yaratılması gerekiyor. 99 depremi bir emek kenti olan Kocaeli ve çevresinde büyük yıkıma neden oldu. DİSK o dönemde depremin yaralarını sarmak için bir dizi çalışma yürüttü. Hayata yeniden başlanabilmesi için, fabrikaların üretime geçebilmesi için, personelin işe dönebilmesi için imkanlar sağlamaya çalıştık. Ama bu depremin çok daha geniş bir bölgede daha fazla insanı etkilediğini söylemek isterim. Şu anda çok daha geniş bir seferberliğe ihtiyaç var.”
DİSK’in deprem sonrası açıkladığı acil durum önlemleri şöyle:
?Deprem mağdurlarına hayatlarını devam ettirebilmeleri ve yeniden inşa edebilmeleri için doğrudan veya dolaylı çeşitli kamu destekleri sağlanmalıdır.
?Deprem mağdurlarının elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturası borçları silinsin. Depremzedeler bu hizmetlerden ücretsiz olarak yararlanmalıdır.
?Deprem mağdurlarının vergi borçları, kredi kartı ve ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi borçları silinmeli.
?Deprem mağdurlarına kira ve ev eşyası için yeterli temel sağlanmalıdır.
?Depremde hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine prim ödeme ve çalışma süresi şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanmalıdır.
?Deprem nedeniyle meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybedenler, prim ve sigorta süresi aranmaksızın malul sayılmalı ve maluliyet sigortasından aylık bağlanmalıdır.
?Depremden zarar gören işçileri korumak için derhal işten çıkarma (işe son verme) yasağı getirilmelidir.
?Deprem mağdurları işsizlik ödeneğinden önkoşulsuz yararlanmalıdır.
?Deprem bölgesinde kısa çalışma ödeneği önkoşulsuz verilmelidir.
?Deprem nedeniyle işini bırakmak isteyen depremzedelere kıdem tazminatı ödenmelidir.
? Afet çabası kapsamında yeni istihdam yaratılmalı ve işverenler afetzedeleri çalıştırma zorunluluğu getirilmelidir.
?Enkaz kaldırma çalışmaları sırasında işçi sağlığı ve halk sağlığı kurallarına uyulmalıdır.
? Depremzedeler, güvenilir konutlar yapılana kadar barınma tesislerine ve uygun kamu tesislerine yerleştirilmelidir.
?Üniversite eğitimine KYK yurtlarında devam eden öğrenciler barınmaya devam etmelidir.
Uzaktan eğitime gitmek zorunda kalan üniversite öğrencilerinin örgün eğitimlerine devam etmeleri sağlanmalıdır.
?17 Ağustos 1999 depreminden sonra olduğu gibi deprem alanında uygun kurs alanı tahsis edildikten sonra eğitime devam edilmelidir.
?Deprem sonrası kurulan yaşam alanları depremzede kadın ve çocuklara sadık kalınmalıdır.
?Deprem bölgesindeki çocuklara yönelik destek hizmetleri acilen kurulmalıdır.
?Kadın depremzedelere çalışma hayatında özel önlemler alınmalıdır.
?Deprem sonrası artacak olan yoksulluk nedeniyle kadın ve çocukların maruz kalabileceği şiddet ve istismarı gidermek için özel önlemler alınmalıdır.